Time, moim zdaniem jest ok tak jak jest. Rozróżniamy trzy "główne" typy rozgrywki: 1) ligowy gdzie zawsze jest tl 20 i 4v4, 2) pikapy tdm, 3) duele. Time został specjalnie wybrany tak, aby dotyczył tylko meczy ligowych, bądź spar wars 4v4, wyjątkiem są pikapy 4v4 z tl 20, które się rzadko zdarzają. Specjalnie wybrany tylko na te typy rozgrywki, bo tylko wtedy ważne jest to co się dzieje akurat z czwartym graczem, jak np. zwis. Teraz dlaczego nie. Wyobraźcie sobie, że gracie pikapy 3v3, tl 15. Na serwie jest 6 osób, nagle jedną woła mama, bo ciocia przyszła na kolacje i jeden z graczy ma się iść przywitać. Gość wciska time i 5 osób czeka, aż wróci, jednocześnie przeklinając pod nosem i na sayu, bo właśnie ktoś wpadnie przez to do lawy, bo właśnie komuś przesunie się timer do penta, a przede wszystkim dlatego, że rozgrywka jest zatrzymana, bo ktoś miał takie widzi mi się... Co do time 20s... jeśli masz zamiar coś zrobić co zajmie Ci 20sekund to po prostu się gdzieś schowaj, a nie utrudniaj grę wszystkim pięciu graczom w wyżej wymieniony sposób. Pikapy to tylko pikapy, więcej kłopotu z nimi niż gry, nic się nikomu nie stanie gdy podczas witania się z ciocią dostanie granata w kolano, a gdy zawiśnie to reszta ziomków z jego teamu (dzban albo a) na pewno nie da time po to, aby czekać aż zawiśnięty gracz wróci. Idea time'a jest prosta, ma to zastąpić sędziego w meczu ligowym, przez kapitanów, gdy on zaśpi lub gra się bez niego. Dobrym pomysłem jest możliwość dawania time przez wszystkich graczy podczas 4v4, tl 20, gdyż czasem kapitan się zamuli i time nie jest włączany tak szybko jak mógłby być. Miałem przyjemność trochę pograć pikapy w q3, gdy time był włączany wg Waszego pomysłu. Więcej stania niż gry, zraziłem się tylko do q3a, bo więcej słuchałem głosu takiej syreny : D (uruchamianie time w q3).
Bfg, myślę, że można spróbować włączyć na warmupie na mapach gdzie ono występuje.
_________________ http://cze.pl
|