[ Fajny Board ] Forum Quake2

Quake 2 umarł
Teraz jest 17 gru 2018, o 20:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 28 kwi 2014, o 22:18 
Kozak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lis 2006, o 16:23
Posty: 1579
Lokalizacja: DANZIG
Karma: 154
Witam panowie dziś namówiła mnie żona na wymianę monitora twierdząc że obecny 17' calowy philips 170C to shit! trudno było Mi się z nią nie zgodzić myślę faktycznie ma już z 7 lat i czas go zmienić na większy ale do rzeczy nabyliśmy razem samsunga XL2370HD 23'
na pierwszy rzut oka spoko wszytko śmiga gra i buczy ale schody zaczęły się po odpaleniu Quake 2 po prostu nie da się w to grać nie wiem co i jak ustawiać w tego tupu monitorze czy ktoś może ma podobny model i chciałby mi podpowiedzieć czy da się coś z tym zrobić by poprawiła się jakość gry
problemy to

dziwne zachowywanie się myszy
lagi obrazu nie wiem jak to nazwać
podczas przebywania na pulpicie uruchamiam jakiś program i nie widzę go na dużym ekranie a widzę ze leci gdzieś poza krawędzi i nie mogę go otworzyć
itp....

dodam że zmieniając rozdzielczość z 640x480 na jakąś wyższą 1600x1200 to wszystko się poprawia dziwi mnie ten fakt gdyż odświeżanie się zmniejsza i zamiast się pogarszać to się polepsza wtf?

_________________
Jak nie umiesz, uroń łezkę podnieś się i wciągnij kreskę !


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 29 kwi 2014, o 07:12 
Mroczny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 kwi 2010, o 09:18
Posty: 452
Lokalizacja: Area 51
Karma: 20
Z tego co pamiętam, to Sil całkiem nieźle ogarniał takie akcje...

_________________
Kyokushin Army Soldier


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 29 kwi 2014, o 08:40 
Mlodziezowy

Dołączył(a): 1 wrz 2003, o 18:21
Posty: 261
Lokalizacja: Opole
Karma: 14
sil nie żyje

_________________
"czyj chleb jadasz, tego piosnkę śpiewasz"


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 29 kwi 2014, o 11:14 
Kozak

Dołączył(a): 14 cze 2002, o 19:53
Posty: 5729
Lokalizacja: znienacka
Karma: 272
Nie żyje czy już po prostu nie gra?

_________________
The computer is your friend. Trust the computer.


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 29 kwi 2014, o 12:41 
Mroczny
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 16 kwi 2010, o 09:18
Posty: 452
Lokalizacja: Area 51
Karma: 20
No niby jest różnica, fakt :D

_________________
Kyokushin Army Soldier


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 29 kwi 2014, o 20:00 
Kozak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lis 2006, o 16:23
Posty: 1579
Lokalizacja: DANZIG
Karma: 154
nev ty ogarniasz może coś podpowiesz ? z góry thx a i jeszcze jedno kiedyś gdzieś rzuciło mi się w oczy ze grałeś na Samsungu 2233RZ jestem ciekaw twoich wrażeń bo kumpel zaproponował mi zamianę z moja dopłatą i się m0ocno zastanawiam czy warto?

_________________
Jak nie umiesz, uroń łezkę podnieś się i wciągnij kreskę !


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 29 kwi 2014, o 21:29 
Fajny

Dołączył(a): 9 kwi 2005, o 21:25
Posty: 878
Lokalizacja: Warszawa
Karma: 33
Eeee. omijaj z daleka, ja mam 22" Lg z rozdzialka taka jak ten samsung i to tragedia jest. Do tego ma 5ms tak samo jak w Twoim, wiec raczej za bardzo nic Ci sie nie zmieni, oprucz tego, ze ten ma tuner tv, ale nie chcialo mi sie szukac czy z mpeg4.


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 29 kwi 2014, o 22:15 
Kozak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2002, o 18:47
Posty: 1966
Lokalizacja: Grajewo
Karma: 30
spoko, fajny kumpel, ale deal slaby :D
jezeli chcesz monitor lcd/led do q2.. to minimum 120fpsow.. jest kilka, uzywek tez, sa i nowe byly wymieniane tutaj na fb ale niestety kosztuja.. a jezeli nie chcesz wydawac kupy kasy na monitor, to albo do q2 uzywaj crt ( i tak zaraz go wyjebiesz jak i q2, sry taka prawda :( ) albo kup minimum 2ms.. wszystko powyzej jest mega niegrywalne.. zreszta 2ms z 60fps tez jest slabe.. ( wiem z doswiadczenia ;) )


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 29 kwi 2014, o 22:44 
Kozak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lis 2006, o 16:23
Posty: 1579
Lokalizacja: DANZIG
Karma: 154
Ten Samsung jest 120HZ nie 60 + 2ms! myślicie że nie zmieni to nic i nie będzie lepszy od obecnego? do tej pory na rynku LCD 120HZ są tylko takie modele oferowany przez kolegę 2233RZ i jakiś Benq którego koszt to około 2 koła
kolega chce mój obecny + 500zł dopłaty nie warto??? co daje sumę 1000zł na runku wtórnym ludzie krzyczą po 1200/1400zł? NEVERIDE PROSZĘ WYPOWIEDZ SIĘ GDYŻ SŁYSZAŁEM ŻE UŻYTKUJESZ TEN MODEL TO ZAPEWNE ALBO POLECISZ BĄDŹ ODRADZISZ !

_________________
Jak nie umiesz, uroń łezkę podnieś się i wciągnij kreskę !


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 30 kwi 2014, o 15:07 
Kozak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 14 cze 2002, o 18:47
Posty: 1966
Lokalizacja: Grajewo
Karma: 30
ok, spoko niech bedzie ja bym wyjebal ten twoj monit i kupil cos lepszego, NOWEGO
np
http://pclab.pl/news57192.html

matryca nie 5ms a 1
144 hz a nie 120hz
cena taka sama za nowy jak za twoj uzywany +/-100zl
ale to Twoj wybor ;)


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 30 kwi 2014, o 16:37 
Kozak

Dołączył(a): 14 cze 2002, o 19:53
Posty: 5729
Lokalizacja: znienacka
Karma: 272
$this->bbcode_second_pass_quote('Lanther^', 'E')eee. omijaj z daleka, ja mam 22" Lg z rozdzialka taka jak ten samsung i to tragedia jest. Do tego ma 5ms tak samo jak w Twoim, wiec raczej za bardzo nic Ci sie nie zmieni, oprucz tego, ze ten ma tuner tv, ale nie chcialo mi sie szukac czy z mpeg4.


LOL czlowieku nie wiesz co piszesz.

1. Nizsza rozdzialka pozwala ci uzyskac wiecej FPS w natywnej rozdzielczosci, wiec jezeli nie boli cie ze nie masz FULL HD to NIC nie tracisz, a jedynie zyskujesz (FPSy)
2. Nie porownuj swojego 22" LG do samsunga 2233rz. Samsung ma 120Hz

Adi: jak chcesz grac bierz LCD ze 120Hz, albo tak jak napisal exe 144Hz (choc ja na takim odswiezaniu nigdy nie gralem, wiec nie wiem czy cos to zmienia). 120Hz wystarczy :-)
1/2/5ms przy tym odswiezaniu nie odczujesz. Wazne Hz! :-)

PS. Adi, Twoj kumpel troche duzo za niego chce. Ja kupilem z 4 lata temu za 1200zl, no chyba ze to jakies dobro rzadkie teraz ze wzgledu ze sa malo dostepne :P

Jeszcze z moich doswiadczen. Na tym Samsungu gra sie o wiele lepiej niz na monitorze CRT (mimo iz teoretycznie LCD maja input laga, ale jest on ZUPELNIE niezauwazalny), czego nie moglem powiedziec o zadnym innym monitorze LCD ktory mial < 120Hz
_________________
The computer is your friend. Trust the computer.


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 30 kwi 2014, o 17:18 
Kozak

Dołączył(a): 15 cze 2002, o 09:03
Posty: 1234
Karma: 9
hej,
też mam ten monitor samsunga i polecam,
tyle, że ja go kupiłem na allegro w IDEALNYM stanie rok temu za 400zl (plus koszt wysyłki 28zl), a Ty masz jeszcze kumplowi 500zl doplacac??? to N1...

_________________
pozdr Qiub


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 1 maja 2014, o 11:23 
Kozak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lis 2006, o 16:23
Posty: 1579
Lokalizacja: DANZIG
Karma: 154
qiub znajdź mi choć 1 sztukę czy to na Ebay'u, Allegro, Tablicy czy jakimkolwiek innym portalu aukcyjnym tych monitorów ludzie nie sprzedają CZEMU? nie wiem dlatego kumpla cena jest taka a nie inna Faktycznie pokwapiłem się zacząłem szukać i zgadnij jaki był skutek NIE ZNALAZŁEM CHOĆ JEDNEJ SZTUKI !!

TU MASZ AUKCJĘ UŻYWANEGO NIESTETY NIE KOSZTUJE 400ZŁ :( ZAPEWNE MIAŁEŚ MEGA FART Z TĄ CENĄ A OSOBA KTÓRA CI GO SPRZEDAŁA ZAPEWNE NIE WIEDZIAŁA CO POSIADA
http://allegro.pl/monitor-samsung-2233rz-120hz-3d-nowy-dla-graczy-i4181212573.html

_________________
Jak nie umiesz, uroń łezkę podnieś się i wciągnij kreskę !


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 1 maja 2014, o 14:45 
Kozak

Dołączył(a): 15 cze 2002, o 09:03
Posty: 1234
Karma: 9
jesli nie ma to ból :(, osoba od ktorej kupowałem, na pewno wiedziala co sprzedaje, bo mial wystawione rowniez inne rzeczy jak okulary 3d nvidia, mega wypasiona obudowe, ktorej do tamtej pory nigdy nie widzialem (jakis model rodem z kosmosu) i inne bajery jakby byl jakims progamerem ;) (na jakiegos synka zarobasow nie wygladal :D - sprawdzalem z ciekawosci co to za koles to sprzedaje :) ).
Wygladalo to troche tak jakby sie pozbywal wszystkiego, cena byla spoko wiec sie nie wahałem :)
moze i mialem farta, moze i Tobie sie sfarci, powodzenia :)

a i generalnie widac bylo ze koles mega dbal o to co mial, paczke dostalem z kompletem instrukcji, okablowaniem i w oryginalnym kartonie takze cacy :D

_________________
pozdr Qiub


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 2 maja 2014, o 11:22 
Kozak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lis 2006, o 16:23
Posty: 1579
Lokalizacja: DANZIG
Karma: 154
Qiub a powiedz ty mi jak Ci się sprawuje 2233rz przy rozdzielczości 640x480 i mam tu na myśli q2

mam tylko ogromną nadzieję że lepiej jak na moim obecnym :P

_________________
Jak nie umiesz, uroń łezkę podnieś się i wciągnij kreskę !


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 2 maja 2014, o 15:43 
Kozak

Dołączył(a): 15 cze 2002, o 09:03
Posty: 1234
Karma: 9
ogólnie sie ok sprawuje, wczesniej tam kiedys gralem na laptopie i te 120hz robi swoje, teraz na lapku bym juz nie zagral pewnie :D
bo to tak jebie po oczach ze masakra,
dlugo gralem na 640, pozniej sie na gl_mode 8 przerzucilem,
generalnie nie ma problemow, w 640 pomniejsza obraz, tak ze z boku sa czarne prostakaty, ale w ogole tego nie czujesz, nawet jest lepiej
w gl_mode 8 tez mam prostokaty z boku w q2, nie lubie nawet jak mam na caly ekran wyjebany obraz w q2 :D bo blisko siedze i jakos tak mi dziwnie

teraz sprawdzilem w q2 i od gl_mode 12 dopiero mi sie skalowanie przestawia, ze obraz idzie na caly monitor, a nieparzyste wartosci gl_mode robią okienko, ale 640 to gl_mode 4 wiec problemu nie ma :)
gl_mode 13 to natywna tego monitora i powyzej niej tez juz okienko sie robi

jakby co to spytaj kumpla czy ma oryginalne kable, bo niby ten od tego monitora jest jakis specjalny, ale nie wiem na ile w tym prawdy, ze tylko na nim idzie 120Hz, i trzeba podpiac do odpowiedniego gniazda do PC, bo na jednym idzie tylko 60Hz, na drugim do 120

aha i ja mam karte graficzna radeona,

_________________
pozdr Qiub


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 2 maja 2014, o 17:30 
Kozak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 4 lis 2006, o 16:23
Posty: 1579
Lokalizacja: DANZIG
Karma: 154
Faktycznie na 640x480 mam czarne paski od boków i z góry da się to wyeliminować by obraz widoczny był na całym monitorze ?

_________________
Jak nie umiesz, uroń łezkę podnieś się i wciągnij kreskę !


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 2 maja 2014, o 20:20 
Kozak

Dołączył(a): 15 cze 2002, o 09:03
Posty: 1234
Karma: 9
w amd jest opcja moje płaskie panele cyfrowe/wlasciwosci (plaski panel cyfrowy) i tam jest skalowanie, ale mam te opcje nieaktywna,
jest ona aktywna tylko jak np włącze np mniejsza rozdzielczosc jak 640/480, to moze zmien rozdzialke w windowsie na 640 zrob dla niej skalowanie zeby rozciagalo obraz na caly monitor, i potem spowrotem do natywnej i zobacz czy po wlaczeniu q2 sie zmieni,
ale jak to tak nawet rozszerzysz, to bedziesz mial obraz w q2 plaski, czego ja nie lubie np :]

od gory nie mam u siebie zadnym paskow, tylko z boku, zeby proporcje sie zgadzaly,

_________________
pozdr Qiub


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 2 maja 2014, o 20:39 
dzionsla cien

Dołączył(a): 5 maja 2003, o 10:11
Posty: 4122
Lokalizacja: Gliwice
Karma: 118
nie tylko w amd (CCC) jest mozliwosc konfiguracji skalowania obrazu, w panelu nvidia tez to jest, zarowno na radkach jak i geforce korzystalem z tego, tylko ze ja akurat na odwrot robilem bo wlasnie chcialem uzyskac czarne pasy (nie chcialem zeby mi skalowalo obraz na caly ekran w przypadku uzycia rozdzielczosci ktore byly innego formatu niz monitor, bo mam 16:10 w monitorze, a uzywam czesto rozdzialek 16:9)


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
 Tytuł: Re: Odp: PROBLEMY Z MONITOREM
PostNapisane: 2 maja 2014, o 20:56 
Kozak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 cze 2002, o 19:00
Posty: 1192
Lokalizacja: BDG/WWA
Karma: 59
może ja ci mój cfg wyśle ja mam 22 cale fujitsu simens i trudno powiedzieć co to jest ale jest z********* tylko że nie gram w rozdzielczości tam 1600 na 1200 tak niszczy wszystko z********* biega

;)

_________________
Poznasz Rookiego po Skill-u jego:)!
Obrazek


Góra
 Zobacz profil Offline  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
katalog stron controlwebs.pl i www.netcatalog.pl zaprasza